В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Обществото и технологизацията трябва да вървят ръка за ръка

Ричард Клег, партньор във Wolf Theiss, В развитие, 13.06.2018

Трябва да внимаваме някои хора от обществото да не изостанат при технологичния напредък за изграждане на инфраструктура в градовете. Това каза Ричард Клег, партньор във „Wolf Theiss“, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова. Той ще бъде един от лекторите на предстоящата конференция „Е-Infratech Conference 2018", която ще се проведе на 21 юни в София.

„Условие, за което трябва да внимаваме, е някои хора от обществото да не изостанат, тъй като сме граждани и държавата осигурява основната инфраструктура. Но не трябва да забравяме, че не всички имат достъп до тези технологии и, ако те станат необходими и задължителни, цената не трябва да е висока“.

Гостът добави:

„Е-Infratech“ е комбинация между всичко, което е свързано със софтуерните технологии и интернет комуникациите, които се използват да подпомагат градовете, инфраструктурата и енергетиката. Причината за тази конференция е, че софтуерните технологии стават все по-мощни, има все повече възможности за технологичните компании и усетихме, че особено тук има много добри възможности тези компании да се свържат с инфраструктурните“.

Ключова е ролята на държавата при изграждането на подобна инфраструктура в градовете.

В днешно време виждаме създаването на много нови услуги на пазара, особено за тези технологии, чуваме за автономни автомобили и начини, по които се придвижваме в градовете, как управляваме водата и здравеопазването, но тези ползи, които създават възможности за нови бизнес модели и нови начини за печалба, също идват с известни опасения относно политиката, добави Ричард Клег.

„Има множество умни градове, които са много добре развити, дори в Индия и Близкия Изток. Виждаме някои уроци, които може да научим от тях. Например, дали да приватизираме обществените услуги. В Индия, където частният сектор има изключително голяма роля, има градове с невероятни услуги в своите центрове, като например електронно управление на боклука, на водата и транспортиране, но тези услуги се предлагат само на най-богатите. И извън този кръг на богатството има много малко инфраструктура. Така че мисля, че една от дискусиите относно политиката е къде свършва желанието за честни печалби на частните компании и къде идват нуждите на обществото. И тук правителството трябва да изиграе своята роля в пазара на инфратек“.

Той отбеляза, че в бъдеще потребителите ще ползват все повече продукти, свързани с чистия въздух и начина, по който управляват своите отпадъци и води, как храните се доставят до техните домове.

Гости на конференцията ще бъдат някои от традиционните инфраструктурни, строителни компании, доставчици на транспортни, железопътни услуги и водоснабдяване. Те ще се срещнат с големи компании като „Microsoft” и много от по-малките и иновативни технологични компании.

Технологиите и IoT променят много индустрии, включително и традиционния сектор енергетика. Първата годишна конференция „E-Infratech“, организирана от Investor.bg и „Wolf Theiss“ на 21 юни 2018 г. в „Капитал Форт“, София, ще отвори платформа за дискусии върху възможностите, които свързаността и технологиите предоставят на обществото, индустрията и инфраструктурата. Повече за нея вижте тук.

Последни новини
Още от В развитие