В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Необходимо е четиристранно споразумение за денуклеаризацията на Северна Корея

Джени Таун, управляващ редактор на 38 North, В развитие, 13.06.2018

Срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун е историческа, тъй като тя е първата на настоящ американски президент и севернокорейски лидер. Предстои да видим дали това ще е историческо начало, което да даде устойчиви решения и дали срещата ще окаже съществена промяна в света. Това каза Джени Таун, управляващ редактор на 38 North, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Хубаво е, че установиха отношения, особено в диктаторски режим. Това е първа стъпка, която би подпомогнала процеса. Въпросът е колко ще бъде устойчива от страна на САЩ. В подписаната декларация има много липсващи детайли. Предстои да се види и дали политическата администрация на Тръмп може да започне този процес и да го изведе докрай.

Таун посочи, че за да пристъпи към процеса на денуклеаризация трябва да има мащабни промени в международните отношения и от тях всъщност зависи доколко процесът ще бъде изпълнен и завършен.

Имаме надежда да вярваме, че мирният процес е започнал. САЩ, Северна Корея, Южна Корея и Китай трябва да се включат в това решение. Ако един остане извън това решение и се заговори за тристранен процес, това само ще окуражи Северна Корея и ще я подтикне към нарушаване на този процес. Ако се търси един истински мир – трябва всички тези държави да са участници в процесаа.

Таун добави, че е необходима силна преговорна позиция, която да е изяснена. Тя посочи още, че не се очаква само една такава среща да реши проблема в страната.

 

Вижте във видео материала целия разговор. 

 

 

Последни новини
Още от В развитие