В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Хаос в британския парламент преди Brexit

Д-р Калоян Методиев, политолог, В развитие, 13.06.2018


Не е ясно как министър-председателят на Великобритания Тереза Мей успява да удържа целостта и на правителството, и на парламентарното мнозинство. В британския парламент цари пълен хаос преди Brexit. Това каза политологът д-р Калоян Методиев в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Една група депутати искат страната им да излезе от ЕС без никаква сделка, категорично да се пресече какъвто и да било контакт със съюза. Други искат нов референдум, за да се препотвърди или отхвърли волята на народа.

„Шотландците напуснаха днес демонстративно заседанието на парламента, защото искат подновяване на дебата за Brexit. Лидерът им беше изгонен от залата и те го последваха. Има група, която иска „софт“ Brexit, един вид норвежко споразумение, което да държи Великобритания като получлен на ЕС. Други искат „хард“ Brexit, тоест да има отношения с ЕС, да има сделка, но да се върне изцяло контрола във всички сфери – съдебна система, митници, граници. Виждате, че всеки дърпа в различна посока. Интересното е, че това не е обусловено в категориите „опозиция“ и „управляващи“, ами и те са омешани в този спектакъл“.

Тереза Мей успя да удържи своите позиции. Направи някои съществени отстъпки, за да си гарантира минаването на закона за Brexit, добави събеседникът.

„Това, което взриви най-много депутатите, беше идеята, че правителството може да изземе цялата власт и да взима автономни решения „през главата“ на парламента. Британците са много чувствителни на тема демокрация, на тема институции, имат дълга традиция в това отношение и Тереза Мей трябваше да направи някои отстъпки. /.../ Това, което беше договорено е, че седем дни, след като се постигне споразумение с ЕС, то ще влезе в парламента, за да бъде одобрено от парламентарното мнозинство. Ако до 30 ноември няма сделка, ще се пристъпи до мнението на парламента как да се постъпи“.

Тази неяснота за посоката, към която върви Великобритания, се отразява негативно и изнервя бизнеса там:

„Той има нужда от сигурност и стабилност и в последните седмица-две водещите изпълнителни директори, шефове на бордове на най-големите корпорации излизат със серия от интервюта. Те казват: „Независимо каква е позицията на правителството за Brexit, дайте ни яснота, защото са застрашени работни места и цели сектори“.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие