В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Не се очертават добри дни за партията на Ердоган

Ибрахим Карахасан-Чънар, историк и журналист, В развитие, 12.06.2018


Не се очертават добри дни за Партията на справедливостта и развитието. Това каза историкът и журналист Ибрахим Карахасан-Чънар в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. Темата беше провеждането на предсрочните избори в Турция на 24 юни.

„Четири партии в парламента искат да създадат една вътрешноопозиционна платформа срещу Ердоган и не се очертават добри дни за Партията на справедливостта и развитието“.

По думите на госта ще има и втори тур. Основната причина за несигурността около доминирането на Реджеп Тайип Ердоган на предстоящите избори е икономическата нестабилност на Турция.

„В икономически план отношенията не стоят никак добре. Всеизвестен е сривът на турската лира, всеки ден тя се обезценява. За да не се получи икономическа криза, той изтегли изборите“.

Много важни инвеститори се оттеглиха от Турция – Япония, САЩ, Германия. Все пак САЩ и Германия изразиха своята добронамереност към страната и продължават да я смятат за свой стратегически партньор в Близкия Изток

„Тези контакти продължават, но те преследват други стратегически планове във военен аспект, но в икономически план Турция наистина е в упадък“.

От Европа има наблюдатели, които очакват, че изборите ще бъдат манипулирани.

„Раздават се пари, продукти, въглища в различни градове. Интересно беше, че на митинга на Ердоган в един космополитен град, какъвто е Бурса, нямаше много хора. /.../ Докато на предизборните митинги на опонентите му, по-специално Мухарем Индже, идват много хора и те не са манипулирани“.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие