В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Диалогът между Северна и Южна Корея е в основата на срещата на Тръмп и Ким Чен-ун

Доц. Евгений Кандиларов, историк, В развитие, 12.06.2018

При всички положения срещата между американския президент Доналд Тръмп и корейския лидер Ким Чен-ун е едно знаково събитие. Това, което се случи на нея е една стъпка към намаляване на напрежението на Корейския полуостров и заявяване на добри намерения от двете страни за диалог и решаване на конкретни въпроси. Това каза доц. Евгений Кандиларов, историк, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Въпросът за мястото на САЩ и определянето му в Азиатско-тихоокеански регион е сложен, защото това зависи от много фактори и много държави, посочи Кандиларов.

САЩ имат няколко предни поста и няколко опорни точки в Азиатско-тихоокеанския регион. Това са Япония, Южна Корея и Филипините. Ситуацията е малко по-сложна и непрекъснато динамично се променя, защото има наличието на много фактори. Това са от една страна САЩ, Япония и Южна Корея и от другата страна - Северна Корея, Китай и Русия. Всичко зависи от начина, по който би могъл да бъде решен този въпрос. Голямото геополитическо противопоставяне в глобален план се случва от поне десетина години насам. То е между Китайската Република и САЩ, независимо дали става въпрос за Азиатско-тихоокеански регион или за други региони.

Няма поет ангажимент на срещата в Сингапур, който да не е изпълним, коментира Кандиларов. Според него Северна Корея действително е способна при определени условия да премине към унищожаване на ядрения си потенциал. Това би се случило само ако заплахите към страната също се ликвидират и има гаранции, че процесът е необратим.

Много е важно да се подчертае, че в документа, който подписаха Тръмп и Ким Чен-ун изрично се подчертава, че той е в духа на подписаното на 27 април споразумение между двете корейски държави. Този диалог е изключително важен и е в основата на сегашния диалог между САЩ и Северна Корея. Споразумението от Панминчжон  е доста по-пространно и има доста по-конкретни стъпки, които двете корейски държави да направят, включително денуклеаризация и обединението на двете страни. Ако действително това се подкрепя от САЩ, то това е само в тяхна ползва. Остава само въпросът до каква степен САЩ  биха  дали своята подкрепа и докъде могат да отстъпят.

Има потенциал за една обединена Корея в рамките на Китайската Република. „В този процес на преговори и начина, по които действа Ким Чен-ун личи ясно подкрепата от Китайската Република към Северна Корея“, каза още Кандиларов. Той допълни, че именно такова обединение би повлияло сериозно в отношенията на Северна и Южна Корея със САЩ, тъй като след него САЩ ще загуби част от позициите си на Корейския полуостров. Такова обединение обаче е трудно постижимо и би отнело много време, каза още Кандиларов.

Вижте във видео материала целия разговор.

 

Последни новини
Още от В развитие