В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво предстои на свободния пазар на електроенергия?

Константин Константинов, изпълнителен директор на Българска независима енергийна борса, В развитие, 11.06.2018

Константин Константинов, изпълнителен директор на Българска независима енергийна борса, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Константин Константинов, изпълнителен директор на Българска независима енергийна борса, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предстои на свободния пазар на електрическа енергия в България да се появят доста на брой нови продавачи, било то производители, търговци или други участници, както и доста на брой купувачи. Само по себе си това повишава конкуренцията на пазара и това косвено ще се отрази дори и на битовите консуматори. Това каза Константин Константинов, изпълнителен директор на Българска независима енергийна борса, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

За сделките, които се осъществяват чрез борсовия оператор, производителите ще получават от борсата или от съответния купувач стойността на електрическата енергия, спрямо пазарните реализирани цени, каза още Константинов. Той допълни, че ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще бъде съществена. Тя ще определя референтна цена за всеки тип производител, която заедно с преференциалната досега цена ще определя и премията, която ще бъде заплащана на този тип производители от фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

За всички производители ще съществува и възможността да продават електрическата си енергия чрез координатор на балансираща група. Това е предвидено за по-малките производители, за които не е уместно директно да участват на борсата, защото тя все пак е пазар за електрическа търговия на едро.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.

Последни новини
Още от В развитие