TNBT

В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Краткосрочното отдаване под наем е най-доходоносно при инвестиция в имот

Мариела Китанова, изпълнителен директор на агенция Global Services, В развитие, 23.05.2018

Възвръщаемостта е най-голяма при краткосрочното отдаване под наем, по-бърза е при продажбата на имот. При всички случаи трябва да се подберат правилният инвеститор, който е с добра репутация, както и добри локации. Това каза Мариела Китанова, изпълнителен директор на агенция „Global Services“, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Има клиенти, които купуват още с получаването на разрешение за строеж при фирми, които са с утвърдени позиции на пазара, където рискът е минимален те да не довършат някоя сграда или да се случи нещо с проекта им. Там най-бързо може да се получи сериозна възвръщаемост на инвестицията. Имали сме случаи, когато сме виждали /.../ от 900 евро на квадрат начална цена, на която наш клиент е закупил имот, след година и половина, когато наближава получаването на Акт 16, цената стига 1,300 евро на квадрат/.../Ако имотът е бил 100 квадрата, има едни 40 хиляди евро, които човек може да реализира като приход само за година и половина“.

По думите ѝ, пазарът на имоти у нас е активизиран, и то главно с цел инвестиция.

"Това е нормално, защото през последните няколко години видяхме значително увеличение на цените. Обикновено, когато има увеличение на цените на имотите, често се срещат сделки с цел инвестиция, която е покупка на имот, след което следва предлагане на по-висока цена“.

Втори в списъка на типовете имоти, радващи се на инвеститорски интерес, са офис площите.

„Наблюдаваме офисния пазар, който също има сериозна динамика. Самият факт, че икономиката се развива, компаниите се разрастват, по-голямата част от офис площите на комуникативни места са, ако не цялостно заети, може би до 15-20% най-много имат свободни площи. Това значи, че има голямо търсене от инвеститори, които правят сериозен, детайлен и задълбочен анализ на пазара със сериозни калкулации на това какви са техните очаквания за наеми“.

 

Последни новини
Още от В развитие