В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

След протестите на превозвачите - ще има ли решение?

Георги Милошев във В развитие, 18.05.2018

Георги Милошев, председател на Българска федерация пътнически транспорт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Милошев, председател на Българска федерация пътнически транспорт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато говорим за инфраструктурни мрежи, национални, на Западните Балкани или европейски, трябва първо да обърнем внимание, че още нямаме изградена наша, национална инфраструктурна мрежа, която да защитава нашите позиции на основата на ЕС. Това каза Георги Милошев, председател на Българска федерация пътнически транспорт, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров. 

"ЕС е съюз, в който трябва да има консенсус. Говорим за двоен стандарт при храните, а при транспорта се стигна до четвърто ниво на разминаване. Това е в поредицата на исканията, защитавайки функциите на френските превозвачи, Макрон излезе с позиция, която видимо раздели бранша. Ние не сме гласували за подобно нещо при гласуване на точките за програма Транспорт".

Ние не можем да се затворим в нашата страна, каза гостът. "Ние сме пълноправен член на ЕС и особено след 2014-2015, когато се разреши с конвенция движението на хора и стоки. Ние не караме американски камиони, а европейски. Афтърмаркетът ни е също с европейски части. Ние поддържаме тази икономика". 

Меркел се опита да търси баланс, съгласи се събеседникът. "Транспортът не е еднопланова структура. Той е отражение на икономиката. В транспорта има живи пари, а те са двигател. Меркел знае това и никога няма да заеме крайна позиция, въпреки че официално се придържа към позицията на Макрон".

"Браншът беше обединен и ярко подкрепен от нашите лидери, благодарение и на медиите. Няма избор. Тази конвенция, тази съгласуваност в бъдеще е задължителна, защото когато Макрон дава пример със защитава френските превозвачи, ако българските не го направят, няма да имаме шанс".

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие