В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

На Западните Балкани ще са нужни десетилетия, за да се присъединят към ЕС

Кристофър Дембик, ръководител на отдел Макроикономически анализи на Saxo Bank, В развитие, 17.05.2018

Западните Балкани не са икономически подготвени за ЕС. Такова мнение изрази Кристофър Дембик, ръководител на отдел „Макроикономически анализи“ на Saxo Bank, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Той посочи, че един от проблемите в ЕС е различаващата се икономическа ситуация в отделните държави и огромната пропаст между държавите от Западните и Източна Европа.

„Ако решим да приемем западнобалканските държави в ЕС, това ще е по-скоро политическо, а не икономическо решение. Мисля, че трябва да отворим вратите за тях, но ще отнеме може би десетилетия преди те да бъдат готови да се присъединят към ЕС“.

Според Дембик на първо място трябва да се гарантира по-дълбока икономическа интеграция между самите балкански държави и след това може би те ще бъдат готови да влязат в ЕС.

„Ние гледаме към тях, само защото се страхуваме от Китай, който инвестира доста в този регион. Страхуваме се и от Русия“.

Що се отнася до българската икономика, Дембик каза, че тя се подобрява до голяма степен благодарение на фондовете за подпомагане на развитието.

„Те са ключов фактор за България, Румъния и включително Полша, която по-отдавна се присъедини към Съюза. Според мен в най-добър интерес на България е да получава фондове за подпомагане на развитието в рамките на ЕС. Но ако погледнем реалистично към заплатите и конкурентоспособността, на България все още ѝ липсва много и ще трябва да минат десетилетия на добри икономически реформи преди България да може да се приближи до нивото на Западна Европа в икономически отношения“.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие