В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Има ли изненади от срещата за Западните Балкани в София?

Пряко включване на Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, от срещата на върха ЕС - Западни Балкани, София, 17.05.2018

Софийската среща на високо равнище започна в една нормална атмосфера или поне нормална, спрямо това, което обикновено се случва на такива влиятелни форуми. София е домакин за пръв път на такъв форум, който цели да покаже как трябва да се развиват отношенията с един много важен и ключов регион, какъвто са Западните Балкани. Над 700 журналисти са акредитирани в НДК, за да проследят срещата на върха. Пряко включване на Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, от срещата на върха ЕС - Западни Балкани, София, излъчено в предаването "В развитие".

Срещата имаше и други измерения. Поставена бе темата за Иран, за изтеглянето на САЩ от ядрената сделка. За това срещата в София е много важна с оглед развитието на европейската дипломация в този ключов момент. Това каза в пряко включване на Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, от срещата на върха ЕС - Западни Балкани, София.

"Европейските страни са единни в това, че иранската сделка не е перфектна. Нещата с Иран не са ясни до край. Европейският съюз разглежда темата. Въпросът е да изградим обща позиция, за да работим заедно", каза германският канцлер Ангела Меркел в София.

"Спрямо Иран още от началото Европейският съюз се държи единно, за да се запази мирът в региона. Това, което защитаваме и го заявихме като позиция в Съвета за сигурност на ООН, е, че сделката за ядрената програма на Иран е важна, за да съществува мир в региона. Преди 2 дни разговаряхме с иранския външен министър и го уверихме, че ще спазваме споразумението от 2015", каза от своя страна френският президент Еманюел Макрон пред журналисти в българската столица.

Очакваме да се запази добронамереният тон и настроение, демонстрирани до момента, но има два регионални въпроса, които ще фокусират вниманието на всички, коментира Кръстев. "Единият е свързан с търсенето на решение за името на Република Македония. Ще видим дали именно в София ще се намери решение на този въпрос, който остава неразрешен повече от 25 години. Другият въпрос е дали няма да има среща между лидерите на Сърбия и Косово".

"Виждаме добра перспектива пред Западните Балкани. Нашата цел е да подкрепим тези държави по пътя им към Европа. Тези държави са не само географски, но и емоционално са част от Европа. За това австрийската позиция е ясна. Ние подкрепяме държавите по техния път към европейския съюз. Ние поемаме след България европредседателството и в тази си позиция смятаме, че има път към ЕС при Сърбия и Черна гора. Много сме оптимистични и за другите страни. Ако при Македония успеем да решим спора с името, сигурен съм, че ще постигнем сериозен напредък". коментира австрийският канцлер Себастиан Курц.  

Вижте видеото с целия коментар. 

Последни новини
Още от В развитие