В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Светът на рекламата - България остава телевизионна държава

Николай Караджов във В развитие, 15.05.2018

Николай Караджов, изпълнителен директор на Българската асоциация на комуникационните агенции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Караджов, изпълнителен директор на Българската асоциация на комуникационните агенции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е телевизионна държава по отношение, погледната през призмата на рекламния бранш. Отбелязват се ръстове на рекламните бюджети, които следват ръста на българската икономика.Това каза Николай Караджов, изпълнителен директор на Българската асоциация на комуникационните агенции, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Изненадващо добре се представя радио рекламата и рекламата извън дома (около 40 млн. лв. нетни инвестиции)". 

През последните години икономиката на България набра сила и това се отрази и на рекрамните бюджети. Забелязваме ръст, но ограничение за рекламния бизнес, за жалост, е размерът на пазара, отбеляза гостът. "Нашият пазар е малък и платежоспособността не е особено висока. Това е нещото, което ни пречи да постигнем по-големи нива на потребление и на свързаните с това рекламни бюджети". 

На въпроса на къде се насочва по-голямата част от рекламните бюджети гостът каза, че "България е телевизионна държава и все още около 60% от рекламните бюджети са инвестирани в тази медия". 

"В България телевизията, освен че е масова медия, тя е относително евтина за рекламодателите и относително евтина за зрителите. Тук се намесва и факторът традиции - България традиционно е с високи нива на гледаемост на телевизията".

Телевизията продължава да бъде водещият канал за комуникация. В следващите години това вероятно ще се променя, но много по-бавно, отколкото в европейски и световен мащаб, подчерта събеседникът. 

"Дигиталните медии също ще се развиват, но тук трябва да направим едно разграничение, защото основната част от ръста, от бума на дигиталните медии, както в световен мащаб, така и в България се дължи на реклама във Facebook и Google, два гиганта, два рекламни олигопола, които изпомпват много сериозен дял от бюджетите. Около 85% от ръста на бюджетите за дигитални медии се дължи на инвестициите във Facebook и Google". 

Радиорекламата в България се развива доста добре, подчерта Караджов. "Отбелязва ръст през 2017 и това не е изненадващо. Радиото е градска медия. В тези задръствания, видими в големите градове, хората прекарват буквално по два часа в колите си. Радиото се оказва доста удачна и търсена от рекламодателите медия".

"За съжаление принт пазарът  отбелязва сериозен спад. Доста по-малък е делът на принт рекламата в България от делът, който заема в Западните страни. Около 4% заема принт рекламата при 14-15% в европейски и глобален мащаб". 

На какво се дължи спадът на доверието в принт рекламата и обратим ли е процесът? Какво е движетието на цените на рекламата в различните видове реклама? Кога дигиталните медии ще изравнят дела си в бюджетите с телевизионните медии? Достигна ли дигиталната реклама някакъв лимит на фона на свръх информираността на медиите за предпочитанията на клиента? До къде се простира проблемът с измерваемостта на различните рекламни канали?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие