В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Изкуственият интелект намалява риска от злоупотреба с бази данни

Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на Сирма, В развитие, 18.04.2018

Всички ние ежедневно имаме досег с неща, които работят с изкуствен интелект, като например персоналните асистенти в мобилните телефони. Това каза Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на Сирма, в интервю на Яница Бояджиева, Bloomberg TV Bulgaria, за предаването "В развитие". 

"Но ние имаме достъп и до много технологии, базирани на изкуствен интелект, които работят в бизнеса. Например във финансовите институции има програми, които следят да няма неправомерно изтегляни пари, да няма пране на пари. Все повече банки пускат т.нар. чат-ботове, за да подобрят комуникацията със своите клиенти".

Системи за изкуствен интелект се използват и в здравеопазването - за анализ и обработка на информацията, добави събеседникът. По думите му в бъдеще изкуственият интелект ще помага за по-точно диагностициране на заболявания, както и за по-успешно лекуване на пациенти.

"Сферите, в които се използват системи за изкуствен интелект нарастват все повече. Заедно с това нараства и истерията дали това е нещо хубаво или нещо опасно. Все още сме много далеч от това изкуственият интелект да бъде опасен". 

Няма особена връзка дали организациите използват изкуствен интелект или не, когато става дума за защита на данни. Напротив, когато се използва изкуствен интелект рискът намалява, подчерта Алексиев. 

Повече вижте във видеото с целия репортаж от Форум Tech of Tomorrow, организиран от Клуб Investor.bg.

Последни новини
Още от В развитие