В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

При пенсионни реформи винаги има ощетени генерации

Николай Марев във В развитие, 16.04.2018

Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК ДСК-Родина. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК ДСК-Родина. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дори и с вярна формула, залагайки лоши параметри на входа, могат да излязат некоректни данни на изхода. Това каза Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК ”ДСК-Родина”, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Гостът коментира концепцията на Министерство на труда и социалната политика за изплащането на пенсиите по втория стълб.

По думите му е много подвеждащо да се работи със средни стойности за целия бранш. Марев каза, че ако се работи с реални данни, а не със средни, началните пенсии за жените през 2021 са около 70 лв., а за мъжете през 2024 – някъде около 95 лв. Той направи паралел между осигуряването в първия и втория стълб.   

"В универсалните пенсионни фондове в момента има осигурени 3 700 000, а в НОИ има осигурени 2 800 000. Има разлика от 900 000 до 1 000 000 души. Въпросът е къде са тези лица. Може една част да не са в България, друга част да са в "сивия сектор", а други да са в момент на безработица и от време на време да се осигуряват. Тоест, да - има епизодични вноски. Истина е, че за голяма част от хората партидите са ниски. 

Много е подвеждащо да се говори със средни стойности, каза гостът. "Пенсионните фондове са различни, те могат да бъдат различни, както по пол, възрастова структура на осигурените лица, така и по своята доходност. Натрупванията могат да бъдат доста различни. При нас има ниските партиди, които са под 100 лв., но има и партиди, които са над 25 000 лв". 

"Не е възможно да има 30 лв. втора пенсия, защото в закона е разчетено, че тя трябва да е не по-малко от 25% от минималната пенсия. Минималната пенсия в момента е 200 лв., а 20% от тази сума е 40 лв". 

"Когато има пенсионни реформи винаги има ощетени генерации. Пенсионната система и Кодексът за социално осигуряване винаги търпят промени, а това е една доста дълга система, разчетена за 40 години напред и всяка промяна в параметрите на заложения модел има непоправими последици. Например 2002 общата вноска за ДОО е 29%, а за УПФ е 2%. Тази вноска до 2008 година се намалява на 16% и в момента е 19,8, като 5 от тях отиват в УПФ, а останалото е в НОИ". 

Много сериозно е дибалансирана финансово системата за обществено осигуряване, подчерта събеседникът. "В момента 50% от парите, които плащат от НОИ, идват от държавния бюджет. Без това доплащане от държавата не биха могли да се изплащат пенсии". 

Как ще се променят тези суми за следващите поколения? Ще бъдат ли две пенсии по-малко от една? Каква е средната доходност на доброволните пенсионни фондове в България? 

Повече вижте във видеото с целия коментар.

Последни новини
Още от В развитие