В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Често доводите нямат значение, защото хората сами избират в какво да вярват

Джеси Шинто, преподавател по програма „Фулбрайт“ и по програма „Комуникации“ в Американския университет в България, В развитие, 16.04.2018

Често се случва така, че доводите нямат значение, защото хората вярват на това, което искат. Това каза Джеси Шинто, преподавател по програма „Фулбрайт“ и по програма „Комуникации“ в Американския университет в България в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. Темата беше за техниките и тактиките за убеждаване, като преподавателят се позовава на два случая – „Facebook” и „Cambridge Analytica” и опита за убийство и отравянето на агента Сергей Скрипал във Великобритания.

Джеси Шинто каза, че хората имат склонността да проявяват пристрастия към потвърждението. Те търсят неща, които съвпадат със собствените им вярвания и търсят информационни източници, които знаят, че ще са съгласни с тях.

„Това е част от по-широката критика към социалните мрежи. Ние можем да получим информация от приятелите си. Част от опасенията, свързани с начина, по който е действала „Cambridge Analytica” са, че ние сме в социалните мрежи и сме заобиколени от приятелите си и сме „свалили гарда“ си, така че не очакваме да бъдем убеждавани, не сме нащрек. Тогава влиянието на посланията е по-сериозно.“

Относно доводите, с които Марк Зукърбърг успя да убеди законодателят, а и публиката, че Фейсбук е социално отговорна компания, грижеща се за своите потребители, въпреки многократните скандали от създаването ѝ до днес, Шинто каза:

„Основното, което Зукърбърг, трябваше да направи по време на своето изслушване, е да демонстрира, че той притежава авторитета, за да се поправи това, което се случи. Той трябваше да накара Конгреса да го хареса, да убеди конгресмените, че могат да го харесат. Той се държа много уважително, честно призна грешките, които е направил. Направи тези неща, но не даде конкретни детайли как ще се справи с проблема.“

Въпреки това цената на акциите на Facebook се покачи, а според вътрешните доклади от компанията служители на Фейсбук са били много доволни и са се почувствали много добре след неговото изслушване.

Защо Великобритания, без да има неопровержими доказателства, предизвика силна подкрепа по случая Скрипал, а Русия се отбранява? Къде е границата между убеждение и принуда? Кога се прекрачва тя, както и отговорите на други интересни въпроси вижте във видеото с целия коментар.

Последни новини
Още от В развитие