В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България излезе от провинциализма си по време на европредседателството

Борис Попиванов, политолог, В развитие, 16.04.2018

По време на своето европредседателство България успя да излезе от провинциализма си. Това мнение изказа политологът Борис Попиванов в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки

"България изостави практиката да има единствено отношения с европейските институции в Брюксел и всичко останало да бъде гледано с високомерие. Тя слезе на Балканско равнище и започна да развива двустранни контакти с други държави членки на Европейския съюз". 

По думите му държавата ни е активна при изпълнението на заложените приоритети и има шанс интересите ѝ да бъдат защитени заради диалога и партньорството, които осъществява. 

„Искам да обърна внимание на един приоритет, който е безспорно важен за всички българи – Западните Балкани, по който активността на България е изключително впечатляваща, почти всекидневна и на най-различни равнища. Това, което предстои оттук нататък, е да се създаде един работещ модел, в който диалогът между Балканските държави ще бъде най-сигурният начин да се излезе от тези тежки противоречия, които ни спъват и продължават да ни спъват вече два века.“

Политологът обърна внимание на традиционната характеристика на българските правителства да търсят максимално консенсуса и компромиса и да се стремят да намерят баланса между различните държави на различни равнища.

„Тоест - да представят България като страна, която създава най-малко проблеми, и заедно с това търси максимално много решения, дори те да не изглеждат твърде гръмки и обещаващи“, обясни той.

„Независимо от изявления в други посоки, кабинетите на Борисов, и особено този, който е ангажиран пряко с европредседателството, се опитват отново да намерят максималните баланси, за да може България да изглежда най-добрият възможен посредник на всички проблеми и конфликти. ЕС в момента се нуждае точно от държава, която така да се каже да „успокоява топката“. Защото натрупаното напрежение е огромно.“

По думите на Борис Попиванов липсата на избързване и на прекомерни амбиции е най-добрият курс, който да следва българската политика, за да могат различните участници с различни интереси да разберат, че „България не е най-доброто, но по-добро на този етап не е измислено“.

Повече за напредъка по въпросите на вътрешните приоритети на държавата, както и къде липсва развитие очаквайте във видеото с целия коментар.

Последни новини
Още от В развитие