В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

След 15 години кръговата икономика ще дефинира развитието на бизнеса

Йоаким Куоден, изп. директор на EXPRA, във В развитие, 13.04.2018

Има две основни предизвикателства, които касаят рециклирането. Страните членки досега изнасяха своите употребявани опаковки към Китай. Със забраната на вноса на отпадъци, Европа вече трябва да развива свои рециклиращи възможности. България е страна с много силна рециклираща индустрия, но има доста сериозни предизвикателства за Европа като цяло. До 2025 година количеството рециклирани отпадъци трябва да се увеличи с 10 милиона тона. Това каза Йоаким Куоден, изпълнителен директор на EXPRA, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"След 15 години кръговата икономика ще дефинира развитието на бизнеса като цяло. Такава е амбицията на Европейския съюз, но най-вече на водещите в бизнеса. Ние разбираме, че само да произвеждаме и да продаваме не е достатъчно. Нужно е да се грижи за цялостния цикъл на нещата". 

Най-трудната част ще бъде да се промени мисленето, потвърди гостът."Основното ще бъде именно това, защото до сега мисленето бе да се продава все повече и повече, но сега мисленето трябва да се промени и вече виждаме такава промяна". 

"Много трудно може да се прави сравнение между страните, когато говорим за кръгова икономика. Всяка държава има своите специфики. Всяка страна изгражда правилният модел за правилната страна. Има много страни, които могат да се посочат за добри примери". 

Смисълът на разширената отговорност на производителя - не само да даде продукта на консуматора, а да проследи целия процес до получаване на нов продукти, отбеляза събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото.

Последни новини
Още от В развитие