В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Индустрия 4.0 ще доведе по-високи заплати

Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката, В развитие, 13.04.2018

Индустрия 4.0 ще доведе до създаването на по-високопродуктивни работни места, по-високи заплати, по-добър стандарт. Това коментира Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„От една страна Индустрия 4.0 е свързвана с т.нар. индустриална революция. Третата индустриална революция свързвахме с автоматизацията и навлизането на интернет. В момента вече говорим за един по-дълбок процес – навлизане на на дигитализацията и цифровизацията изобщо в икономиката, в обществото. Именно затова аз вчера споделих, че трябва да говорим за социално-икономическа система 4.0“.

По думите му дигитализацията/цифровизацията е един от глобалните трендове.

„Наблюдаваме един добър икономически растеж в световната икономика. Очакванията са той да бъде около 3%. В България очакваме тази година икономическият растеж да бъде 4%. Нашите амбиции са и за по-голям процент. Това е единия глобален тренд и ние трябва да се съобразим с него. Но и да го запазим“.

Борисов посочи, че дигитализацията и цифровизацията, които навлизат изобщо в обществото, са един от механизмите за запазване на този тренд.

„Да получаваме по-високи нива на добавена стойност, по-висока продуктивност в предприятията и в бизнеса, които в крайна сметка водят до едно по-ускорено социално икономическо развитие, както и по-високи заплати“.

Според заместник-министъра на икономиката българският бизнес осъзнава това и в определена степен е готов.

„В България има много компании, които вече са на доста високо ниво в тази сфера, когато говорим за Индустрия 4.0. Ролята на държавата е да създава най-добрата среда за бизнеса, така че той да може да се справи с предизвикателствата. А обществото ще спечели от по-високата производителност, по-високите заплати“.


 


 

Последни новини
Още от В развитие