В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пазарният имидж на технологичните гиганти - непоклатим или да?

Цветослав Цачев във В развитие, 12.04.2018

Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички събития, заради които се зашумя около Facebook, съвпадат с процеса на преосмисляне на технологичните акции. Това каза Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Гостът коментира новините около групата  FANG (Facebook, Amazone, Netflix, Google) и дали те ще накърнят инвестиционното доверие в акциите на технологичните компании.

"От началото на годината повечето от технологичните акции са на плюс и то с доста сериозно покачване. За една година назад - също са на плюс. Това, което се случва сега, след началото на корекцията от февруари, е бавното преосмисляне от страна на инвеститорите дали не са купили прекалено скъпо тези технологични акции".

По думите на госта по-скоро няма проблем за пазара към момента. Донякъде инвеститорите са се убедили, че "няма нищо страшно".

"Ако всички си бяха казали, че това са много скъпи инвестиции, щяхме да видим сривове подобни на интернет балона от 2000 година".

Проблемът не е само в това какво разсъждава пазарът, каза събеседникът. "Проблемът е в бизнес модела, който има нужда от някаква промяна. Не мисля, че тази новина ще бъде запечатана в ума на потребителите, а инвеститорите в акции на Фейсбук ще се водят не толкова от покачване на финансовите резултати, отколкото от факта, че това е една много сериозна, монополна организация от гледна точка на социалното присъствие, което има и инструмента, който това представлява". 

На Фейсбук му трябваха години, за да се наложи, за да стане това, което е и освен ако няма алтернатива, ще бъде нужно много повече от случващото се в момента, за да се променят позициите му, подчерта гостът. 

 

Последни новини
Още от В развитие