В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Европейските акции имат по-голям потенциал от американските

Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research, В Развитие, 11.04.2018

Фед вече отговаря на забележителните цифри, отразяващи растежа в САЩ, и залага на по-високи лихвени проценти през идните тримесечия в резултат на силните стимули, идващи от данъчната реформа и инфраструктурна програма. Това каза Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research, в интервю за Делян Петришки, излъчено в предаването "В Развитие".

„Не виждам някакво отрицателно влияние върху растежа в САЩ през 2018. Прогнозите не се променят от 2.8% в реално изражение и поне 2% през 2019. Така че не се страхуваме от каквато и да е вероятност от внезапна рецесия в САЩ,по отношение на лихвените проценти. Но има друга една опасност, която трябва да имаме предвид. Това е растящото напрежение около търговски конфликт, който САЩ предизвикват“.

Що се отнася до европейските и щатските акции, Брециншек коментира:

„Темпът на растеж в САЩ е малко по-висок от еврозоната. Говорим за 2.9 спрямо 2.5% за 2018. Това не са много решаващи данни. По-скоро бих отчел оценките под внимание. Тогава ще видим, че оценките в САЩ са много по-обтегнати спрямо оценките при европейските акции, основавайки се на 20-годишните средни стойности. В този ред на мисли европейските акции имат по-големи възможности, съгласно бизнес цикъла при щатските акции“.

Според него силното евро не изяжда перспективите пред растежа на корпоративните печалби.

„Но има някакъв умерен отрицателен ефект по линия на прогнозите за печалба, дължащ се на еврото. И това се вижда при едно сравняване на очакванията за 2018 при еврозоната и при резултатите в САЩ, където съответно имаме средни прогнози за повишения от грубо 5% до 8% в еврозоната и 12% за САЩ, изключвайки ефекта от данъчната реформа. Това е някакъв вид отрицателен ефект. Но също така трябва да отчитаме и факта, че икономическият цикъл в еврозоната не е достигнал зряла фаза на бизнес цикъла. Така че има какво още да очакваме през следващите години. Не бих казал, че е конкурентен недостатък за европейските акции“.

 

Последни новини
Още от В развитие