В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Подходящ ли е моментът за инвестиционен оптимизъм на пазара?

Васил Стоянов, лектор в ActivTrades, във В развитие, 10.04.2018

Изглежда, че инвеститорите вече са преодолели страховете за възможната търговска война между Китай и САЩ. Знаем, че това се оценяваше като основен проблем от макро гледна точка. Това каза Васил Стоянов, лектор в ActivTrades, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.  

"Основен фактор, който движеше пазарите и бе в основата на покачването след избирането на Тръмп, бе самият Тръмп. Другото, с което са наясно инвеститорите, е, че, както до покачване, този ефект може да доведе и до спад. Моето мнение е, че тази търговска война ще се размине, защото такъв е неговия стил на преговори. Така е договарял и като бизнесмен. по този начин той ще може да постигне по-големи отстъпки от страна на Китай в една бъдеща сделка, която може да постигнат". 

САЩ и Китай са взаимнозависими, подчерта гостът. "В САЩ имаме увеличение на осн лихв процент, свиване на баланса на Фед. По този начин намалява ликвидността, която има в системата. От друга страна голяма част от дълговите ценни книжа на САЩ се държат от Китай. Не е в интерес на двете държави да имат по-сериозни търкания. Така че, такава сделка за търговията ще бъде сключена. Въпросът е при какви условия. Това са партньори, които трябва да намерят баланс и това ще стане. Това го усещат и инвеститорите и виждаме днес ръстовете". 

"Моментът, когато няма никаква сигурност, е подходящ за оптимизъм, защото когато всички са оптимисти, добрите инвеститори знаят, че е време да са песимисти".

Има ли повод за рязък оптимизъм в момента? Връщат ли се умните пари? Какво означава другата тенденция за интерес към криптовалутите от страна на големи инвеститори? Какво да очакваме от Фед през това тримесечие? Има ли фактори, които могат да накарат Фед да преосмисли плановете си за покачване на лихвите? Какво да очакваме от Сезона на отчетите?

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от В развитие