В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

До 250 000 българи ще пътуват за Великден

Свидна Динева, АБТТА, В развитие, 06.04.2018

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Между 200 000 и 250 000 българи ще поемат на път по повод на великденските празници и почивните дни. Според анализи на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) около 20% от пътуващите, или иначе казано - около 40 000 - 50 000 българи, се очаква да празнуват празниците извън пределите на родината. Това мнение изказа Свидна Динева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Все пак по-голямата част от българските почиващи се предпочитат България, като заради това ще има струпване на места, които са с културно-историческо значение и на религиозни центрове.

„В повечето малки хотели и къщи за гости местата са отдавна продадени. Източните Родопи са също примамливи за българите“.

Според Динева през последните години се наблюдава ясно изразена тенденция за това все повече семейства да решават заедно да празнуват не у дома, а на друго място - както в рамките на страната, така и извън нея.

Привлекателно място са спа дестинациите в България – Велинград, Сандански. Там средно пакет с три нощувки за семейство струва между 750 и 900 лева за по-висока ценова категория. За останата част на страната пакетите са на цени между 350 и 450 лева, поясни гостът.

Прогнозите за приходите, генерирани по време на празниците, са за растеж при поне 10% ръст на резервираните места спрямо тези от миналата година.

Според анализи на АБТТА ще има и сериозен брой гърци, които ще посетят през празничните дни някой от високопланинските ни курорти, комбинирайки празниците със зимен туризъм. Очакват се и около 40 000 румънци да посетят Северното Черноморие, каза още Динева.

Как се развиват записванията за предстоящия летен сезон? Вижте във видеото!  

Последни новини
Още от В развитие