В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България може да се превърне в гробище за дизелови коли

Явор Иванов, управител на CarStory, В развитие, 06.04.2018

Напълно реална е възможността България да се превърне в гробница за старите дизелови автомобили. Това мнение изказа Явор Иванов, управител на CarStory, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на госта ако нещо не бъде предприето от чисто законова гледна точка, това ще се превърне в проблем, който застрашава страната ни в голяма степен.

„В близко бъдеще нещата може да излязат извън контрол“.

Иванов коментира и темата със замърсяването на въздуха от страна на по-стари и употребявални автомобили. Фактът, че данъците за автомобили на възраст над 10 години са по-ниски от данъците за нов автомобил, е един от проблемите, които трябва да бъдат адресирани от властите и правителството да вземе решения.

Според Иванов пазарът на употребявани автомобили в страната е огромен, а разликата между продаваните употребявани автомобили на възраст над 10 години и новите, е много голяма. „Автомобилните тържища – тези в Горубляне, Дупница, продават масово коли със скрити дефекти, рискови автомобили, включително и такива, които са претърпели сериозни произшествия“, каза Иванов на база на проучване сред официални сервизи и клиентски анкети. Управителят на CarStory обаче уточни, че в случая не става дума за автокъщи с легитимен бизнес и на светло.

Именно измамите при продажбите на употребявани коли са мотивирали екипа на CarStory да намери алтернативно решение, създавайки по-различна система за прозрачна оценка на техническото състояние на автомобила.

„Системата CarStory трябва да гарантира обективна и точна оценка на техническото състояние на даден автомобил“.

Разработката се осъществява в сътрудничество с част от официалните представителства на автомобилните марки в България и мрежа от оторизирани сервизи.

От началото на дейността на платформата инициативата се приема много положително. Това е малка крачка в тази посока, но среща подкрепа от много хора, институции и др., казва още Явор Иванов.     

 

Последни новини
Още от В развитие