В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Градинарите губят желание за работа в сектор Плодове и зеленчуци

Мариана Милтенова, председател на УС на НСГБ, В развитие, 05.04.2018

Сектор „Плодове и зеленчуци” не е в добро състояние. Много хора имат желание да напуснат сектора. Това каза Мариана Милтенова, председател на Управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България, в предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

„Включително и аз имам градина, която ако има кой да я купи, ще се освободя от нея. Имаме колеги, членове на Съюза, които продадоха 300 дка малини, хладилник за замразяване  и напуснаха страната. Това са желания, които всеки един ден се засилват”.

По думите ѝ градините изглеждат добре, но с къртовски труд.

„Там, където има възможност, градинарите са направили капково напояване. Но имат проблеми и казват, че насила стават закононарушители, защото в продължение на 8 месеца не получават разрешение за сондаж”

Тя посочи, че така младите дървета ще загинат, инвестицията и вложеният труд – също.

„ Докато някой служител там реши, аз ще чакам 8 месеца за някакво разрешително за сондаж. И ние сме принудени да правим нарушения на закона, за да си спасим градината и всички инвестиции. А тези инвестиции не са само собствени, те са и от държавата, и от ЕС”

Като друг проблем Милтенова посочи мярка 4.1, където се дават допълнителни точки за силози за зърнените култури, които са на същия принцип, както един резервоар за вода.

„Като няма подпочвени води, си принуден да правиш такъв резервоар. Прави се на същия принцип, но това не се признава за ранкинг. И ти отхвърлят проекта, защото ти не получаваш 10 точки, както зърнопроизводителя за силозите си /които са абсолютно същите/, защото някой служител не го е написал това”.

Последни новини
Още от В развитие