В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво застрашава демокрациите в Европа

Проф. Лазар Копринаров, политолог, В развитие, 03.04.2018

Снимка: Free images Снимка: Free images

Едно от най-големите предизвикателства пред европейските демокрации е възкачването на популизма на политическата сцена. Това коментира политологът проф. Лазар Копринаров в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„През последните 50-60 години едва ли в Европа популизмът е бил толкова силен. Обяснявам си го с последиците от финансово-политическата криза през 2008-2010, когато хората се наплашиха и започнаха да наддават слух към по-големите обещания“.

Според него друга проява на кризисност в съвременните демокрации в Европа е появата на краен национализъм в редица държави.

„Политическото многообразие се увеличава в европейските държави и това предизвиква необходимостта от постигането на едни сложни коалиции. В редица държави в Западна Европа в коалициите участват крайни националисти, които предопределят политиките на националните правителства“.

„До голяма степен така си обяснявам позицията на Холандия спрямо приемането на България в Шенген и някои от позициите на Австрия, където също имаме една сложна коалиция“, добави политологът.

Проф. Копринаров посочи, че друго кризисно явление е кризата на самата представителна демокрация.

„Затова и така начесто започнаха да избуяват желанията за референдуми. Референдумът не е панацея. Даже понякога референдумите могат да предизвикат обратен, негативен ефект. Но самият факт, че в редица страни (в това число и България) нарасна желанието ние да изкажем мнение, дори да сме некомпетентни, показва, че нещо куца в инструментариума на представителната демокрация".

По думите му това показва, че невинаги избирателите виждат в избраните от тях политици действителни представители на техните интереси и очевидно има нужда от някаква трансформация на този инструментариум.

Не на последно място в последните години жестоко започна да удря по демокрациите т.нар. хибридна война, смята проф. Копринаров.

„Новите медии, социални мрежи и т.н. осигуряват един наплив, една буря върху политиците. Невинаги те се справят с тези задачи. А много често фалшивите новини влизат в съзнанието на много хора, предизвикват наистина тежки политически и икономически проблеми във всички страни“.

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие