В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Любителите на виното постоянно търсят иновативни вкусове

инж. Красимир Коев, ИАЛВ, В развитие, 02.04.2018

Любителите на виното постоянно търсят вкус отвъд традиционния. Това коментира инж. Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Ние традиционните вина с традиционните вкусове си ги произвеждаме. Но напоследък има тенденция на 3-5 години публиката търси нещо много иновативно – друг вкус, друг аромат, плодов вкус“.

„Преди две години имаше едно испанско вино – синьо вино, което стана хитово. За един летен сезон бяха продадени 100 млн. бутилки. Това се търсеше, защото беше малко по-различно“, добави още инж. Коев.

Според него хората търсят някаква разлика ,нещо, което да бъде малко по-различно от традиционните вкусове.

„Ние общо взето спазваме тези тенденции, съблюдаваме ги, произвеждаме точно това, което се търси от пазара. Затова и нямаме реколти, които да залежават - от 2014-2015 например. Всичко се купажира или се добавят плодови аромати“.

Инж. Коев посочи, че през 2018 производителите няма да успеят да отговорят на вътрешното търсене на бяло вино.

"Изграждат се нови лозови масиви, но те са недостатъчни като грозде за производство на вино, което да може да изкараме от реколта до реколта. Бялото вино винаги свършва в разгара на сезона и компенсираме с внос. Но в това няма нищо лошо. Имаме недостиг, който компенсираме. Това означава, че има голямо търсене както навън, така и на българските пазари“. 

Последни новини
Още от В развитие