В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Споделени автомобили - ще намалее ли трафикът в градовете на бъдещето

Косьо Томов във В развитие, 29.03.2018

Трудното предсказване на бъдещето на автомобилната индустрия кара и най-големите в бранша да се опитват да се застраховат и да участват във всички възможности. Но при всички случаи в Европа и в някои градове на САЩ ще стават все по-популярни различни схеми със споделяне и абонамент вместо покупка на автомобил. Това мнение изказа Косьо Томов, автор на предаването "Колела", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Бяхме в понеделник в Амстердам на представянето на един много интересен проект в тази област на новата китайска марка Lynk & Co. Това е дъщерна марка на китайския гигант Geely, в която собственост има и Volvo, също на Geely. Целта на тази марка, както обясняват създателите й, е да не е просто още една автомобилна марка, а да предложи един съвсем нов модел. Автомобилите не толкова ще се продават, колкото ще се отстъпват с абонаментни планове. Така ще се спестява на потребителя нуждата от прехвърляния, регистрации, техническа поддръжка и други ядове, свързани с поддръжката на собствен автомобил". 

Това е автомобил, който, вместо да купиш, си поръчваш с абонаментен план, обясни Томов. "Донякъде тази схема е близка до оперативния лизинг, но спестява още повече разправии на клиента и в добавка Lynk & Co предлага и други неща, като едно от тях, което се подсказва и от името, е пълната свързаност и възможността човек да споделя автомобила си, когато не го ползва". 

"Първият автомобил на Lynk & Co, който ще се появи в Европа в края на следващата година, ще е с един бутон, който можете да натиснете, когато искате да отстъпите колата си на някого. Отиваш на работа, паркираш, натискаш копчето, задаваш за какво време не ти е нужна колата. Някой може да я ползва, като за целта ще си плати, разбира се. Така и притежаването на автомобил става по-изгодно". 

Все още е трудно да се каже дали такъв модел ще работи и предизвиква много въпроси, подчерта събеседникът. 

Вижте целия коментар във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие