В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Euribor заплашва дълговия пазар в Италия

Владимир Сиркаров във В развитие, 27.03.2018

Определено има неспокойствие и определено ще се вземат мерки, свързани със замяната на Euribor с друг бенчмарк. Виждаме, че започва вече да се анализира по какъв начин евентуалните промени ще повлияят на пазарите, които малко или много са обвързани с Euribor. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Погледите се отправят най-вече към Италия, тъй като около 150 млрд. евро са вързани към Euribor, заради големия пазар в Италия на инструменти, които са с плаваща лихва и използват Euribor като основна съставна част в цената на разменяния капитал. Другите държави с подобни експозиции са доста по-малко засегнати в сравнение с Италия. В Ирландия тези дългови инструменти, които са вързани към Euribor са на стойност 15 млрд. евро, а в Португалия - 7,2 млрд. евро".

Според анализи на UniCredit в Италия 10% от търгуемия дълг към момента е вързан към Euribor, добави Сиркаров. "Това внася несигурност, свързана с евентуалните промени. Защото, когато говорим за такъв мащаб, и малка промяна в един от компонентите, определящи цената на дълга, ще има съществено влияние". 

Какви са опциите - кой е индексът, който може да замени Euribor?

Вижте целия коментар.

Последни новини
Още от В развитие