В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо се готви забрана на бинарните опции?

Димо Димов във "В развитие", 26.03.2018

Бинарните опции са един по-нов инструмент, който е изключително лесен и удобен за клиентите, но играта с вероятностите при него не е в полза на клиента. Именно затова вероятно европейските регулатори обмислят забраната им. Това мнение изказа Димо Димов от Карол в ефира на "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Тези опции са бинарни, защото при тях имаме само два изхода - или познаваме, или не познаваме, обясни събеседникът. "Залагаме, че в рамките на от една минута до часове, или дори седмици, ще бъде достигнато дадено ниво. Ако бъде достигнато печелим някаква сума, а ако не бъде - губим аукционната премия, която плащаме".

"Интересното при бинарните опции е, че винаги печелим по-малко от това, което рискуваме. Тоест, при загуби губим 100%, а в добрия вариант, когато печелим, печелим 70 до 80% от премията".

По думите на Димов "от трейдърска гледна точка това не е изгодно", защото трейдърът трябва да печели в 60-70 и повече проценти от случаите, "за да излезе на нула". А целта е да се постигне печалба.

Играта с вероятностите не е в полза на клиентите, съгласи се събеседникът. 

"Точно за това може би европейският регулатор ЕСМА обмисля да се наложи забрана за търговията с този вид инструменти. Дали това е правилно или не, не съм аз човекът, който да коментира, защото всеки трейдър има глава на раменете и решава с какво да търгува. Но ако има забрана, което е почти 100% сигурно, тя ще важи само за територията на Европейския съюз и който иска да търгува с бинарни опции, ще има възможност да го прави чрез брокери, които са регулирани извън ЕС. Най-вероятно ще се насочат и към брокери, които не са регулирани никъде. Голяма част от трейдърите, които търгуват с бинарни опции са регистрирани в офшорни зони и не се регулират от никого. Това представлява опасност за клиентите - дали изобщо някога ще могат да изтеглят парите си от там".

Ще повлияе ли на търговията в България евентуалната забрана за търговия с бинарни опции в ЕС? Имаме ли основания да се тревожим от регистрираните спадове на пазарите? Защо е рано да се вадят големи изводи около сривовете и резките движения на световните пазари през последните няколко седмици? Какви са основните трендове на валутните пазари? 

Повече можете да видите във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие