В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Сигналите след първото ребалансиране на SOFIX за 2018

Мариян Йорданов във В развитие, 26.03.2018

Frankfurt Stock Exchange. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Frankfurt Stock Exchange. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През последните месеци българският пазар се оказва неатрактивен. Това каза пазарният анализатор Мариян Йорданов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Повечето нови инвеститори отиват в чужди акции и дори има продажба на родни акции, за да се купуват криптовалути. Нашият пазар не е модерен, не се върна магията от 2007 и се притеснявам дали ще има време да се върнат. Защото чуждите пазари треперят и всеки момент може да започне криза и да не се случи възстановяването на нивата на родните индекси до предкризисните нива". 

Пазарите влязоха в движение настрани или т. нар. рейндж без посока, коментира Йорданов. "В България основно се притесняват инвеститорите, защото и в чужбина поевтиняват акциите. Имаше и няколко местни феномена. През август миналата година имаше разпродажба при "Софарма" от един от големите акционери. Сега, в последните месеци, има предстоящи увеличения на капитала при две от борсовите дружества и се очаква едно IPO на родната борса, което ще изисква допълнителен ресурс - за да купиш от новите акции, ти трябва да продадеш някоя стара, ако нямаш други свободни пари. Всичко това оказва натиск върху цените". 

"Сделката за ЧЕЗ внесе един хаос и несигурност на борсата и донесе тотално безветрие". 

Дивидентната доходност на родните компании е между 2,5 до 4-5%, но вече тежат и очаквания за повишение на лихвите, а и при някои компании имаше понижение на дивидентите поради еднократни ефекти. Това все пак тежи, подчерта събеседникът.

"Натрупаха се разочарования. Една компания раздаде твърде голям бонус (по мнение на инвеститорите), лъха негативност от коментарите на мнозина. И като за капак се промени за пореден път съставът на SOFIX. Това води до загуби на индекса, който следва SOFIX, защото той е принуден да продава евтино напускащите компании и да купува по-скъпо влизащите компании. Някак си се счупи магията на родния пазар".

Трябва ли да се промени периодът на ребалансирането на Sofix? Има ли "пазарен данък" за фонда, следващ Sofix? Защо не се реализира идеята България да се превърне в хъб на Балканите за привличане на инвеститори от цяла Европа?

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие