В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пренебрегването на Западните Балкани не е далновидна политика

Доц. Албена Танева, преподавател в СУ, В развитие, 23.03.2018

Политиката на пренебрегване и манипулиране не е далновидна политика. Далновидното е когато има стратегия, в която има формула за всички.

Този извод направи доц. Албена Танева, преподавател в СУ, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров по отношение на Западните Балкани.

Според нея Западните Балкани са изключително важен въпрос по няколко причини.

„Това е една част от Европа, за която стереотипно се мисли като за нестабилно място, по някакъв начин може да наблюдаваме чувства на надменност, сякаш това не е съвсем равно на останалите части в своето развитие място. И изисква някаква грижа“.

„В последните 20 години на Балканите имаше конфликти, които бяха продължение проекция на миналото. И сякаш бяха финалните акорди на една много стара столетна драма в този регион“, каза още тя.

„Само, че сякаш ние вече имаме друг хоризонт. Струва ми се, че всички народи са помъдрели“.

Според нея е много деликатен балансът между желанието за изява, лидерство, ярко присъствие на отделните лидери и страни, постигането на повече национални цели – такива, които съществуват и може би са еднозначно осмислени от различните правителства на тези страни – и осъзнаването, че бъдещето е когато има „и-и“, а не „ние“ вместо „другите“.

„Важно е да не градим бъдещето като реванш към миналото, а да градим бъдещето такова, каквото искаме да го сътворим. А стратегиите са за това – да дадат посока, в която да има място място за всички“.

Доц. Танева смята, че успехът на председателството на България на Съвета на ЕС зависи от мъдростта на участието на страната ни.

„Ние сме на Балканите, имаме общи граници, общо минало, общо бъдеще. Ако сме толкова умни, колкото мислим, че сме /всички, а не само тук, нашия регион/ трябва да намерим формула да се развиваме, съзнавайки какви са множеството трудности.“ 

 

Последни новини
Още от В развитие