В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Потенциалът на електронната търговия в България и региона е огромен

Рафаел Кампос, мениджър глобален маркетинг и продажби във VTEX, В развитие, 22.03.2018

Онлайн търговията повсеместно расте с двуцифрени темпове. Имаме и пазари като България и Румъния, където този растеж е дори още по-голям. Регионът е много важен за развитието на сектора.

Това коментира пред Вероника Денизова във „В развитие“ Рафаел Кампос, мениджър Глобален маркетинг и продажби във VTEX.

В момента на българския пазар например има определени проблеми, криещи се в методите за плащане, отчете гостът в студиото.

„Разработват се обаче различни технологични решения, които до 2-3 години трябва да се справят с проблемите. Те ще са полезни за много компании да се развиват не само тук, но и в региона.“

Всяка страна има своя уникален подход за развитие на онлайн търговията, посочи Кампос, давайки пример от опита си, натрупан на пазарите в Латинска Америка. Така например в Бразилия интернет пазаруването е претърпяло бум в периода 2008-2010 заради масовото въвеждане на ваучери за отстъпка, благодарение на които клиентът може да спести до 80% от цената. Подобна, но не точно, е и стратегията в Аржентина – търговците работят директно с банки, които например осигуряват 40% намаление в цената на електрониката всяка сряда.

Голямо предимство на българския пазар е, че компаниите тук не се ограничават само до местните клиенти, а гледат към експанзия за цяла Европа, което е много лесно с оглед на характеристиките на единния пазар в ЕС.

Какви са 5-те стратегически решения, базисни за бъдещето на една компания, занимаваща се с електронна търговия.

Как нови технологии идват в помощ на бизнеса в сектора?


 

Последни новини
Още от В развитие