В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Начините да се насърчи дигитализацията на бизнеса в България

Жорж Диб, икономист в Euler Hermes, В развитие, 22.03.2018

В годишната си класация за дигитализация на бизнеса на Euler Hermes се опитахме да изведен това, което прави една страна способна да предостави най-добрите възможности за един бизнес да стане дигитален, да се превърне в digital friendly пазар.

Това обясни в ефира на „В развитие“ с водещ Светозар Димитров икономистът от Euler Hermes Жорж Диб.

Събеседникът в предаването изведе 5 показателя, върху които се оценява напредъка в сферата на една държава. Въз основа на тях се изграждат и съответните стратегии за развитие на дигитализацията на бизнеса.

Първият са регулациите – всички регулаторни изисквания, свързани с дигитализацията на бизнеса като например изискванията за регистрация. Вторият е знанието – нивото на образованието, количеството на образовани хора, но и качеството на обучението, вътрешнофирменото образование и др. Третият и четвъртият са свързаността и инфраструктурата – технологична, интернет, транспортна. Петият показател следи мащаба – например БВП на глава от населението, броят на интернет потребителите и т.н.

Страните от Западна Европа са сред лидерите в класацията. Добре, отчасти, се представя и Източна Европа, в това число и България.

„Страната ви е на 58 място от 115 изследвани държави. Отчита се много висок резултат по отношение на първия показател – регулациите, като резултатите ви са над средноевропейските. За това спомагат стъпки като улесняването на регистрацията на дигитален бизнес.“

У нас, както и като цяло в региона на Източна Европа също така има много образовани хора, което също спомага за представянето на тези страни в класацията.

„Проблеми обаче има – следва да се улесни плащането на данъци, което в момента е проблем, да се подобри свързаността между образованието и бизнеса, за да се насърчи иновационния процес, да се подобри интернет и транспортната инфраструктура, да се заложи на корпоративното управление“, посочи Диб.

 

Последни новини
Още от В развитие