В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ESMA: Свръхрегулацията не е еднопосочна улица

Стивън Майор, председател на ESMA, В развитие, 22.03.2018

Стивън Майор, председател на ESMA. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стивън Майор, председател на ESMA. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съюзът на капиталовите пазари дава по-голяма роля на капиталовите пазари във финансовата система. Той ще бъде полезен за домакинствата и потребителите, за да участват в капиталовите пазари. Това каза Стивън Майор, председател на ESMA, в ексклузивно интервю на Делян Петришки за Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако желаят добра възвращаемост на тяхната инвестиция в дългосрочен план, може да има по-добра възвращаемост на инвестицията чрез участие в капиталовите пазари, отколкото спестяване само и единствено чрез депозиране“.

Според него е важно, че когато капиталовите пазари увеличават значението си за потребителите на дребно, хората да са добре защитени.

„Вие бихте искали да участвате на капиталовия пазар, само и единствено ако сте сигурен, че сте достатъчно защитен. MiFID II е един от тези законодателни пакети, които наистина защитават инвеститора”.

По думите му MiFID II съсредоточава търговията през регулирани платформи, през борсовите оператори, за да се увери, че по-голямата част от търговията се осъществява на регулиран пазар.

„Имаше много тъмна търговия през миналите години и ние се опитваме да я пресечем. Това от една страна по отношение на MiFID. От друга, става дума за по-голяма защита на инвеститорите. Изисква се например по-голяма прозрачност относно разходите и таксите при продуктите“.

Майор посочи, че става дума за повече правила при регулирането спрямо начина на продажбата на продукти на клиенти, за да може правилният продукт да е в притежание на правилния клиент.

„MiFID II е смесица от правила за защита на потребителите и мерките, засягащи търговията, казано накратко. Разбира се, директивата започна да действа от едва три месеца. Като цяло обаче сме много доволни от началото на MiFID II, има няколко проблема, но като цяло прилагането върви сравнително гладко. Отделни части предстои тепърва да бъдат приложени, така че ще ни е необходимо време, за да преценим въздействието на MiFID II“.

По отношение на това, че САЩ прави стъпки към дерегулация на банковата индустрия и една от причините Великобритания да иска да напусне ЕС са свръхрегулациите, Майор каза, че може правилата и финансовите регламенти да бъдат преразгледани с цел да бъдат по-ефективни.

"Правили сме го преди и сме го правили винаги за правилата и регламентите на ЕС. Ако могат да станат по-ефективни и с по-ниски разходи за прилагане по съответствие, но все пак да спазват цялостните регулаторни цели, такива промени трябва да бъдат направени. Бих казал, че става дума да се убедим, че правилата и регулациите са съвместими с целите, да отговарят на стандартите. Да я направим възможно най-евтино, но винаги уважаваме първоначалното регулаторно намерение". 

 

 

Последни новини
Още от В развитие