В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

По-важно е как, а не какво казва новият гуверньор на Фед

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 21.03.2018

Важното в изявлението на новия гуверньор на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл ще бъде в много тънки детайли, в много тънки думички, които може да бъдат изпуснати. Например, че политиката ще е по-гъвкава и готова да подпомага американската икономика. Тогава пазарите ще третират това като знак, че едва ли не, ще се вдига три пъти, а даже и четири пъти лихвеният процент. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"Интерпретациите са важни. Джанет Йелън направи сътресение с първото си участие, защото на въпросите и отговорите се правят най-много грешки. Не мисля, че Пауъл ще направи подобни грешки, но ще е интересно да се анализират думите му, които ще са ясно калибрирани".

Двудневната среща, която започва днес, е на Комисията по отворените пазари. Това е комисията, която решава каква ще бъде паричната политика, лихвените равнища, таргетите и целите на Фед. Интересно е, защото резултатите от дискусиите се съобщават на пресконференция. Джером Пауъл, гуверньорът на Федералния резерв, ще анонсира прогнозите за икономиката - важните макроикономически променливи, като безработица, икономически растеж, инфлация, нива, таргетиране, което е много важно за пазарните участници, за да се ориентират каква е визията на Фед за тази година и въобще за тренда в американската икономика - каква е голямата й посока, поясни Илиев. 

Очаква се и конкретното решение, което сякаш е изконсумирано от пазарните играчи вече, а именно - едно покачване, както е планирано по принцип на основната лихва - с 25 базисни пункта. Това е наглед, което се очаква. Очаква се с интерес тази пресконференция, защото тя е първата на Джером Пауъл. Там по-важно е, не толкова какво се казва, а по-скоро как.

Повече вижте във видеото. 

 

Последни новини
Още от В развитие