В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Инструментите за борба с енергийната бедност не са устойчиви

Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект, В развитие, 20.03.2018

В повечето страни няма определение за енергийна бедност. Ние всъщност работим с определението за уязвими потребители, спрямо което се конституира и тип помощи – енергийните помощи, субсидиите за крайното потребление на енергия, което е всъщност нашият действащ в момента инструмент в борбата с енергийната бедност. Това каза Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„За съжаление трудно можем да кажем, че той е и най-устойчивият инструмент“.

Той посочи, че дефинициите за енергийна бедност в Европа и на световно равнище се движат в две посоки. По думите му първата е т.нар разходна дефиниция – каква част от разходите на домакинството отиват в грижи за дома и потреблението на енергия.

„Смята се, че ако над 10% от доходите във всяко домакинство отиват за енергия, за постигане на оптимален температурен комфорт в сградите, тогава домакинството влиза в категорията на енергийно бедните. Но за съжаление тази дефиниция не е всеобхватна и не е напълно приложима във всички региони“.

Цанев каза, че другата посока, върху която трябва да се мисли, е дали домакинствата имат достъп до енергийни услуги, включително до съвет, помощ и консултация, когато искат да прилагат мерки за енергийна ефективност.

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие