В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЕС подпомага структурирането на бъдещите институции на Палестина

Николай Кръстев, журналист, В развитие, 21.03.2018

Европейските средства в Палестина се използват главно в сферата на образованието и енергетиката, за енергийно подпомагане на по-откъснатите райони, в които живеят не само палестинци, но и бедуини и хора, които са разположени в недалечните области на основните градове в Израел и в Палестина. Това каза журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. Съводещият на „Светът е бизнес“ бе на посещение в Палестина по покана на Делегацията на ЕК в Йерусалим заедно с други журналисти от няколко европейски страни с цел да видят за какво точно се употребяват парите на европейските данъкоплатци.

По думите му ЕС желае да подпомогне структурирането и развитието на бъдещите институции на бъдещата палестинска държава.

„Това е най-важното – да се види, че все пак един ден, когато дойдат международните условия за създаване на палестинска независима държава и нейното признаване, тогава тя вече би могла да има жизнени институции, които да направят така, че обществото да може да функционира по един нормален начин“.

Кръстев посочи, че повечето от учебните сгради, в които се учат деца от палестински и бедуински произход, биват унищожавани по един или друг начин от официалните власти в Израел.

„В крайна сметка понякога и без аргументи може да видим действия от страна на официалните власти“.

„ЕС има основната цел да мотивира палестинците да се занимават с икономически дейности, които да ги отведат от разни други крайни техни действия. И да могат да имат едно наистина структурирано нормално общество в тази ситуация, колкото и сложно да е това“, допълни журналистът.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие