В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво се крие зад задържането на Саркози

Кузман Илиев, пазарен анализатор, В развитие 20.03.2018

Разследването, по което днес е привикан и Саркози, започва през 2013 и касае нещо важно – подозрения, че нелегално Саркози е бил финансиран от Либия, Муамар Кадафи е финансирал неговата предизборна кампания. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Има най-различни интерпретации за това дали действително се е случило така. Явно има и доказателства. Никола Саркози може да се озове в затвора в даден момент, ако тези неща се докажат. Спекулациите са за едни 50 млн евро от различни поставени лица, близки до либийските власти“.

Според Илиев залогът е огромен, защото не касае само някаква корупционна практика или нещо нелегално, което е много голям проблем и престъпление от висок порядък, касаещо френския президент.

„Тук става дума за това, че хронологично ако видим какво се случва и какви са действията на Франция във времето по отношение на Либия, ние ще начертаем много интересна линия и логика на мислене“.

Анализаторът припомни, че през 2011 коалиция от Великобритания, водена от Франция и Никола Саркози, атакува Либия.

„На 19 март е операцията. Три дни по-рано неговият син Сейф ал Ислам, който сега ще се кандидатира за президент на Либия, казва „Ако ни атакувате и Саркози е начело на тази операция, то нека върне парите, които взе“. Факт е, че на 20 ноември Кадафи беше линчуван, поруган, убит. Либия се разпадна. Практически изпадна в хаос. В тази страна за съжаление Ислямска държава покълва и намира своята почва“.

„Днес в Либия виждаме пазар за роби, убийства, зверства. И най-страшното, което Кадафи прогнозира и то се изпълни, е имигрантският натиск в Средиземно море от Либия“, добави той.

Илиев смята ,че това е една историческа грешка.

„Целият тероризъм, който виждаме днес във Франция е следствие на една такава неконтролируема миграция. Либия се превръща в едно гнездо на тероризъм“.

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие