В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бузлуджа - сред 7-те най-застрашени обекта в Европа

Арх. Дора Иванова във В развитие, 19.03.2018

Паметникът е в изключително лошо състояние, но има шанс за бъдеще. Все още може да бъде опазен. Това каза арх. Дора Иванова, учредител на фондация "Проект Бузлуджа", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Фондацията цели опазване на монумента, преустройство и превръщане във функциониращ паметник на културата. 

"Състоянието на паметника Бузлуджа се влошава непрекъснато. Всяка зима е критична за него, защото конструкцията корозира все повече, а основният проблем е покривът. Неговата стоманена конструкция все още може да бъде използвана, но покритието е напълно разрушено. Има и пукнатини, мозайката се разпада, но и голяма част е запазена. Има над 1000 кв. м. мозайка в този паметник - изключително творческо постижение за художниците от онова време".

Към момента паметникът е опасен за посещение и неслучайно е затворен, добави събеседничката. "Входът към вътрешността се случва по въздухопроводи. Изключително опасно е влизането в него".

По думите на Иванова областната администрация на Стара Загора се грижи за това посещенията към момента да бъдат спрени и съвсем скоро там ще бъде поставена охрана. 

Какво означава включването на паметника на Бузлуджа към списъка с най-застрашените обекти в Европа?

Това означава изключително внимание и оценяване на артефакта, който имаме тук. На първо място имаме едно силно европейско становище, че паметникът трябва да бъде опазен и че европейско наследство, което е наднационално, сподели гостенката.

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие