В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Мохамед бин Салман – надеждата на Рияд за излизане от болнавата зависимост от петрола

Кузман Илиев във В развитие, 16.03.2018

В икономически план Саудитска Арабия, спокойно може да се каже, е преживявала далеч по-добри времена. Това е страната, която е най-зависима от цената на петрола в световен мащаб. За да балансира фиска си, Рияд цели ценови нива на „черното злато“ от около $70 за барел. А това в момента създава сериозни проблеми.

Това коментира пред Светозар Димитров във „В развитие“ ководещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

Докато цената на петрола е сравнително ниска, под нивата от $70 за барел, саудитската държавна хазна не се пълни с желаните темпове, а това респективно води до немалки икономически проблеми, отчете анализаторът.

Тези проблеми са свързани с огромната зависимост между бизнеса и държавата в арабската страна.

„За да се прави успешно бизнес в Саудитска Арабия е нужно или да бъдеш държавен функционер, или да спечелиш обществена поръчка.“

„На този фон изгря звездата на младият престолонаследник Мохамед Бин Саламан, представящ се за реформатор, заявяващ, че желае да излезе от руслото на радикалния уахабизъм, да реформира зависимата от петрола саудитска икономика“, добави Илиев. 

Именно затова той се ползва с широка подкрепа в западния свят, по-конкретно в Съединените щати, като се счита за проводник на интересите на Вашингтон в региона.

В разговора бе направен и обстоен коментар на процесите в Близкия Изток като цяло. 

 

Последни новини
Още от В развитие