В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новите мита на Тръмп няма да помогнат на американската икономика

Проф. Павлина Чернева във „В развитие“, 15.03.2018

Новите мита от 10% за алуминия и 25% за стоманата, въведени от Доналд Тръмп, са политическа маневра на фона на предстоящите избори за Сенат и Конгрес по-късно през годината. Очакванията на американския президент, че подобен ход ще върне много работни места в американската промишленост, няма как да се осъществят.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с водещ Светозар Димитров икономистът и асоцииран професор в департамента по икономика на колеж Bard проф. Павлина Чернева.

Американската икономика, отчете събеседникът в предаването, е икономика на услугите, като промишленото производство е отговорно само за 8% от всички работни места. Конкретно стоманената и алуминиевата индустрия пък създава около 300 000 работни места, което е под четвърт от процента.

„Световната икономика се преструктурира, делът на индустриалното производство спада, а в западния свят този процес е много стремглав. Дори страни индустриални гиганти като Китай и Южна Корея не могат да разчитат на промишлеността за трайно създаване на работни места.“

Една изолационистка политика, посочи Чернева, изисква огромно планиране, ресурси и инвестиции, което не е съвместимо с политиката на Тръмп и Републиканците.

Все пак до търговска война САЩ-Европа няма да се стигне, смята експертът.

В разговора бе поставен обстоен акцент върху редица други важни икономически теми като НАФТА, търговските отношения на САЩ с Китай, с Европейския съюз и т.н.

Защо е малко вероятно да се стигне до сценарий на пълномащабна търговска война?

 

Последни новини
Още от В развитие