В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кои са основните заплахи пред българските бизнес лидери

Албена Маркова, PwC България, В развитие, 15.03.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Основните заплахи, които бизнес лидерите виждат на глобално ниво са свръхрегулацията, тероризмът и геополитическата несигурност. От тези три глобални заплахи единствено геополитическата несигурност си проправя път в челната тройка за българските бизнес лидери и застава на първо място. Това каза Албена Маркова, съдружник “Консултантски услуги” за Югоизточна Европа в PwC България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова във връзка с 19-тото ежегодно глобално проучване на PwC.

По думите ѝ на второ място за българските бизнес лидери застава заплахата от кибератаки.

„Интересно е, защото миналата година по-голямата част от българските частници (50% ) изобщо не я припознаха като значима заплаха, докато тази година 80% я смятат за заплаха“.

Според нея това може да се дължи на широко отразените миналогодишни кибератаки по целия свят и ефектите от тях, които бяха негативни за редица компании.

„От друга страна със самото навлизане на технологиите, включително на нашия пазар, като че ли назрява разбирането за рисковете, които те носят“.

Маркова посочи, че другите две заплахи, третата и четвъртата респективно, са свързани изцяло с човешките ресурси – наличието на ключови умения и промяната на демографската структура и характеристика на работната ръка.

„Това е основана разлика между глобалните и българските бизнес лидери. Тези заплахи присъстват и на глобално ниво, но са със далеч по-занижен приоритет“.

 

 

Последни новини
Още от В развитие