В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Германец начело на ЕЦБ – кошмарът на финансово недисциплинирания Юг

Кузман Илиев във В развитие, 15.03.2018

Усилено се говори, че след края на мандата на италианеца Марио Драги начело на Европейската централна банка, изтичащ през октомври 2019, на руля на ЕЦБ може да застане настоящият гуверньор на Германската централна банка Йенс Вайдман.

Това каза в ефира на „В развитие“ с водещ Светозар Димитров пазарният анализатор и ководещ на шоуто за икономика и финанси Boom&Bust Кузман Илиев.

С оглед на последното раздаване на картите на върха на ЕЦБ, когато за вицепредседател бе избран испанец, немец начело на институцията изглежда резонно. А и французите вече са имали свой гуверньор. А и самият Вайдман, меко казано, не отрича това, посочи гостът в студиото. 

Това, изтъкна Илиев, предизвиква особен страх в някои европейски страни, най-вече тези от Юга, които през годините провеждаха недисциплинирана финансова политика и трупаха огромни дефицити.

„Заради тези огромни дългове пазарът отказваше да финансира тези държави на разумна доходност. Тогава ЕЦБ направи нещо доста смело, като започна да изкупува държавен дълг и въведе програмата за количествени улеснения. Предприе се и ход, дотогава смятан за табу – лансира се изкупуване на корпоративен дълг, което намали спреда между корпоративните облигации и смятани за сигурни инструменти като 10-годишните бундове.“

Отявлен противник на тази политика а ЕЦБ бе именно Вайдман. И именно това всява страх у някои.

„Той смяташе, че тези политики объркват ценовите сигнали, че наливат средства в страни, които следва да правят сериозни реформи и да орязват разходите си и раздутите си социални системи. А това респективно води до отлагане на тези реформи.“

В последно време обаче, чисто политически, Вайдман обра реториката си, като коментира, че все пак количествените улеснения се правят по ясно определени правила и с ясни критерии, а средствата се отпускат не произволно, а с оглед на размера на икономиката на съответната страна. Целта – кандидатурата му за гуверньор на ЕЦБ да стане по-приемлива за критиците му, коментира анализаторът.

 

Последни новини
Още от В развитие