В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще имат ли централните банки инструментариум за намеса при криза?

Владимир Сиркаров във В развитие, 14.03.2018

Големите притеснения са, че централните банки нямат поле за реакция, ако претърпим някакъв форсмажорен риск към днешна дата. По тази причина централните банкери осъзнават големите проблеми да реагират ако се случи нещо сериозно към днешна дата. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров. 

"Една от водещите теми, които се коментират днес, е свързана с промяната в нагласите и в реалните действия на централните банкери от силно експанзивна политика към малко по-консервативна. Количествените програми и към днешна дата се водят неконвенционални политики. Те бяха въведени най-вече поради изчерпването на останалите инструменти, които се ползват в централната банка, особено основната лихва, която при някои банки бе намалена до нулеви равнища, а дори и на отрицателна територия". 

Големите притеснения, свързани с кризата от 2008 година и т.нар. пресъхване на ликвидността и опасността от срутване на цялата финансова и икономическа система, доведоха до доста агресивни мерки от страна на централните банки, въпреки че предимно се купуваха държавни ценни книжа, монетизираше се дълг, а също така в огромни мащаби се купуваха и ипотечни облигации, а видяхме и виждаме, че ЯЦБ купува активно акции, което преди две три години това би се сметнало за безумие, припомни Сиркаров.

"В този контекст в момента назрява въпросът какво може да се случи от тук насетне в едни променящи се времена и загубата на инструментариум на централните банки да действат активно във финансово-икономическата среда".

Какво ще се случи при затягане на паричната политика? Кои са най-песимистичните и най-оптимистичните прогнози за бъдещето на икономиката и действията на централните банки?

Повече вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие