В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Най-много кадри ще се търсят за строителството и производството

Надя Василева, президент на Асоциацията за временна работа, В развитие, 14.03.2018

В световен мащаб процесите по назначаване на служители зависят от дигитализацията и въвеждането на роботите на работното място. В България и в другите страни от Европа, в които осезаемо липсват кадри, този процес по роботизацията трябва да бъде задвижен по-бързо. Това каза Надя Василева, президент на Асоциацията за временна работа, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Това, което забелязваме от проучването на Manpower за заетостта, е, че двата сектора, в които ще се търсят най-много кадри са строителството и производството. При строителството много по-сложно би било въвеждането на роботизация, затова пък в производството това нещо може стане. Определено компаниите вървят в тази насока“.

„Доста хора смятат, че има достатъчно безработни в България, на които трябва да се намери работа. Това за съжаление не е точно така“, каза още Василева.

Тя обясни, че всъщност голяма част от тези безработни не търсят работа и имат начин на препитание.

„Просто не достигат хората в България, за да могат да бъдат запълнени отворените работни позиции. Поради тази причина много отдавна трябваше да се мисли по какъв начин да бъде променено законодателството или всички пречки, които се противопоставят на вноса на хора отвън. Това не е толкова страшно“.

 

 

Последни новини
Още от В развитие