В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Има ли бъдеще гейминг индустрията в България?

Мартин Кадинов във В развитие, 14.03.2018

Мартин Кадинов, регионален мениджър на ESL за Югоизточна Европа и съорганизатор на GDS. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Кадинов, регионален мениджър на ESL за Югоизточна Европа и съорганизатор на GDS. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България - има около 40 компании, които оперират в гейминг-индустрията. В световен мащаб видео-игрите са една от най-значимите развлекателни индустрии, и като приходи, които генерират, и като културен отпечатък. Това каза Мартин Кадинов, регионален мениджър на ESL за Югоизточна Европа и съорганизатор на GDS, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров. "В икономиката на свободно време все по-голяма част от времето се заема от интерактивни забавления и в частност - от видео-игрите". 

"ESL е световният лидер в организацията на състезания за видео-игри или т.нар. електронни спортове. Идеята е, че видео-игрите са също видове спорт, както са волейболът, футбол, шах, кърлинг. Като един културен феномен от 90-те години видео-игрите набират все по-голяма популярност. Човекът се старае да се състезава на всяко възможно ниво и видео-игрите не изостават в това отношение. По настоящем това е спорт за много и любим начин за прекарване на времето и има публика от стотици милиони в цял свят. ESL организира подобни турнири вече близо 20 години". 

GDS е събор за разработчици на видео-игри и е инициатива, която реализираме с цел сплотяване и колаборация в сектора в България, който не е огромен, не е и никак малък и има своите интересни възможности, обясни Кадинов. 

През 2011 година в България бе първото събитие, а тази събота в пространството за споделена работа "Пъзел" ще се проведе състезание за стъртъпи в гейминг средата. Има 12 проекта, заявили участие. Те ще преминат през един мастър-клас от изявени експерти в индустрията, а след това ще представят своите проекти пред жури, а победителят ще има възможност да представи проекта си на Games Connection в Лондон, каза още събеседникът. 

"Гейминг културата в България със сигурност не е на нивото на тази в Швеция, но и в България има много хора, които играят видео-игри. Разширява се аудиторията, но игрите не успяват да намерят своята позиция в обществения дебат. Все още има хора, които считат че те генерират агресия, а за други са просто загуби на време. Докато в една държава като Швеция обществото е много по-толерантно към различния". 

Защо шведите е люлка на дигиталното мислене? Защо Швеция е "най-пионерската държава" в цяла Европа? Какви са тенденциите в гейминг индустрията по света? Защо игрите днес са се превърнали от продукт в услуга? Какви са плюсовете и минусите на мобилните игри? Кои са игрите, които се считат за произведения на изкуството? Защо на технологичния фронт гейминг индустрията винаги е начело?

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие