В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Уроците, които Тръмп трябва да научи от историята

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор, В развитие, 13.03.2018

Интересно и не толкова експлоатирано в медийното пространство е връщането към някои исторически примери, които могат да покажат нагледно при различни президенти на САЩ при въвеждането на подобни мерки – повишаване на мита или въвеждане на нови такива – до какви води чисто икономически и политически. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Въпросът какво ще се случи от тук насетне може да се отведе към какво се е случило в миналото, защото чисто на принципна основа едва ли може да очакваме нещо кой знае какво по-различно – историята вече е показала не един или два примера, свързани именно с подобни ситуации“.

Той обясни, че най-сериозният пример в тази насока е законодателството Холи-Смут, което е било въведено през 1930 от президента Хувър.

„Това определено се счита за един от най-деструктивните политически действия, свързани с митническата политика. Само за 5 години след въвеждането на тези законодателни промени глобалната търговия се понижава с цели 66%, което наистина е една катастрофа“.

Според Сиркаров именно в този контекст Тръмп трябва много да внимава, защото при въвеждане на подобна протекционистична политика, има почти неминуема реакция от ответните страни.

„Това води до изключително негативен ефект, свързан с огромните загуби от неслучването на международната търговия. Относителните, но и абсолютните предимства в икономически план определено сe разрушават“.

 

Последни новини
Още от В развитие