В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Тенденцията за ръст на глобалната оръжейна търговия се засилва

Д-р Од Флоран, директор на програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, В развитие, 13.03.2018

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

В последно време наблюдаваме много ясна тенденция за увеличаване на международната търговия с оръжия както от страна на страните износителки, така и от страна на вносителките на въоръжение.

Това каза пред Делян Петришки във „В развитие“ д-р Од Флоран, директор на програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI).

За тази тенденция влияят 3 основни фактора, отчете събеседникът в предаването.

Първият и най-важен са бушуващите военни конфликти, засилващи неимоверно търсенето на оръжие. Вторият са страните, модернизиращи остарялото си въоръжение, а третият са тези държави, които се стремят да развият военно-промишления си комплекс, което респективно води до увеличаване на международния трансфер на въоръжение.

Акцент бе поставен и върху бъдещето на НАТО. По думите на Флоран Северноатлантическият алианс не е застрашен, въпреки текущото напрежение между САЩ и останалите държави-членки.

„От самото създаване на алианса периодично е имало дадени неразбирателства, но не смятам, че в момента има някаква реална заплаха. Чл. 5 от Вашингтонския договор, който гарантира групова защита на страна-член на НАТО в случай на външна агресия, е гаранция, че алиансът ще остане непокътнат дори и с оглед на евентуална заплаха от страни като Русия.“

Какви са отраженията от засилващата се надпревара във военната сфера?

Какво е бъдещето на проекта за обща европейска отбрана?


 

Последни новини
Още от В развитие