В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Съфинансирането на директните плащания не е удачно за България

Ася Гочева, Националната асоциация на зърнопроизводителите, В развитие, 13.03.2018

Снимка: Free images Снимка: Free images

До началото на май ЕК трябва да представи своето предложение по отношение на многогодишната финансовата рамка. Ще бъдат представени разчетите на горните граници на разходите на Съюза и разпределението на разходите по линия на отделните бюджети по областите на политика. Това каза Ася Гочева от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Най-горещият картоф в момента по отношение на бюджета е излизането на Великобритания и как то ще бъде компенсирано в бюджета. Това, което беше обявено съвсем скоро от комисаря Йотингер като предложение, е след излизането на Великобритания бюджетът на ЕС да бъде попълнен чрез повишаване на приноса на държавите членки. Видяхме, че нашето правителство е готово да подкрепи едно такова предложение с цел запазването на бюджетите на общата селскостопанска политика и кохезионната политика – двете най-големи политики на Съюза“.

Според нея съкращения във финансовите пакети за България е изключително лош сценарий, тъй като ще доведе до изключителни затруднения към и без това недофинансирания земеделски сектор у нас.

„Съфинансирането на директните плащания за нас, като Национална асоциация на зърнопроизводителите, е абсолютно недопустимо и немислимо с оглед на това, че държавите разполагат с различни възможности. При нас тези възможности са прекалено ограничени“.

Гочева добави, че такава е позицията и на земеделското министерство.

„Българската позиция напълно съвпадна с позицията на земеделската общност, около която се обединихме миналата година. И не бихме подкрепили по никакъв начин такова съфинансиране, защото това би генеририло допълнително изкривяване на конкурентоспособността“.

 

Последни новини
Още от В развитие