В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новините, които ни вълнуваха през изминалата седмица

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, 12.03.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

По данни на НСИ през четвъртото тримесечие на 2017 икономиката на България се разширява с 3,5% на годишна база, което е с 0,1 процентни пункта под експресната оценка за растеж от 3,6% от февруари и под ръста от 3,9% за предходния период. Това каза в седмичния си обзор главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите му това е най-бавният ръст от второто тримесечие на 2015 насам.

„Основният двигател са покупките на домакинствата, които се увеличават с 3,6% на годишна база (4,6% през третото тримесечие). От друга страна обаче инвестициите отчитат по-силен ръст – с 4,5% (спрямо 4,3%)“.

Той обясни, че растящите заплати и заетостта движат търсенето на български стоки и услуги, но успоредно с това нагоре върви и вносът.

„Увеличението тук е с 8,3% спрямо същия период на 2016. В същото време обаче темпът на годишно нарастване на експорта се забавя от 4,1% през третото тримесечие до едва 2% през последните месеци на 2017“.

Попов цитира и данни на Deloitte, според които към края на 2016 България е сред лидерите по лоши кредити в региона на Централна и Източна Европа.

„Българската народна банка издаде предварителни одобрения по искането на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) и на Инвестбанк за пряко придобиване на акциите на Търговска банка „Виктория“. Мажоритарни собственици на кандидатите са Петя Славова и Цветелина Бориславова“.

„Европейската комисия обяви през седмицата в анализа си на икономическата и социална ситуация в държавите членки от ЕС в рамките на Зимния пакет на европейския семестър, че България бележи напредък по отношение на преодоляването на икономическите дисбаланси“, каза още Попов. 

Какво да очакваме през следващата седмица?


 

Последни новини
Още от В развитие