В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Казусът ЧЕЗ - може ли държавата да управлява по-добре от един частен инвеститор

Калоян Стайков във В развитие, 12.03.2018

Калоян Стайков,  Института за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калоян Стайков, Института за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трудно е да се коментира каква беше причината за това поведение около сделката за активите на ЧЕЗ, от къде тръгна скандалът и защо се създаде толкова много политически шум около една наистина частна сделка. Това каза икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров.  Не е ясно и какво точно цели държавата - дали някакъв извънреден контрол, или ще има надзорни и регулаторни функции, или под някаква друга форма мисли да участва в сделката. 

"В първите четири - пет дни след обявяването  на решението на чешката компания правителството премина през доста фази, които бяха противоречиви. Премина се през "това е частна сделка и правителството няма да се меси", през "държавата постановява, че трябва да се извърши необходимата регулаторна проверка", след това стана ясно, че "това е (едва ли не) някакъв заговор срещу правителството" и накрая се взе решение, че държавата ще влезе по някакъв начин в тази сделка. Това беше миналата седмица. Сега ситуацията е съвсем различна. Същите тези министри, които бяха на среща с представители на Inercom казват, че няма нужда да влиза държавата в сделката". 

Трудно можем да говорим за ползи ако държавата вземе участие в управлението на активите, които са обект на сделката с ЧЕЗ, каза гостът. "И трите електроснабдителни и разпределителни дружества бяха държавни до 2004, когато загубите бяха огромни, прекъсването на захранването беше също често и това бе една от основните причини дружествата да се приватизират".

"В момента, след като частните компании вече са ги взели, изправили са ги на крака, инвестирали са стотици милиони в тях, идва държавата и казва "да, но ние сега трябва да имаме някакво участие". Неясно защо. На фона на плачевния опит, който имаме до 2004, с какво държавата в момента е по-добра и по какъв начин мисли, че може да управлява активите по-добре от един частен инвеститор?"

Вижте целия коментар.

Последни новини
Още от В развитие